5/7 Workshop med Lina Odell – Sy folkliga halvvantar

Välkommen att krusa med Hemslöjdens Hus och fantastiska Lina Odell! Vi tittar på äldre folkliga vantar och skapar egna efter gamla mönster. Under dagen går vi igenom stygn och materialval, allt som behövs för att du ska kunna skapa ett par egna halvvantar att bära till dräkt eller jeans. Du bestämmer själv.

Fredagen den 5 juli, med start i Hemslöjdens Hus.
Kl. 9.30 – 15.00
Pris 1600 kr per person
💚Allt material ingår samt fika och en härlig vegetarisk buffé med lokala råvaror. 

OBS! Det finns ett par platser kvar! Skynda att anmäla dig genom mail till
pia.anagrius@icloud.com. 

………………………………………………………………………….

Lina Odell är slöjdare, textilkonstnär, sömmerska och Sveriges första gesäll i dräktsömnadsyrket. Född i Dalarna, verksam i Blekinge. Här kan du läsa mer: 
https://www.krusa-linaodell.com

20/6 kl 17.00-18.00 Träskofabrikslansering i midsommartid!

Skomakarduon bakom studio HOL blåser nytt liv i en gammal träskofabrik! Hemslöjdens Hus presenterar ett fösta smakprov på verkstadens framväxande premiumbaslinje i samband med årets sommarutställning Krusa. Ett samarbete med keramiker Lena Mäcs har resulterat i en exklusiv handmålad serie träskor på rustika, vegetabilgarvade restmaterial i jordnära toner på furubottnar – inhemskt producerade – med lansering midsommartorsdagen i Hemslöjdens Hus.

”TILL VÅR FÖRSTA COLLABVERKSTAD ville vi tolka Lena Mäcs keramik på våra skor i högkvalitativa råmaterial, mot en taktil upplevelse att mäta med hennes intuitiva penseldrag. Med obestridlig antydan om tillverkarens hand, i nyanser av kol, krita och sandel adderat fårad furu mot ett frugalt och säreget resultat.”
–Matilda Sandström, HOLs grundare och kreativ chef

De första tjugo köparna belönas med nykokta vårdprodukter av närproducerade råvaror.
Varmt välkommen!Vernissage: Krusa! 13/6 kl 17.00-18.00

På torsdag är det vernissage för sommarens utställning och temabutik. Monika Jönsson, verksamhetschef på Sätergläntan inviger och Jesper Molin, jazztrumpet och Peter Rouso, basist, spelar musik. Välkommen till Hemslöjdens hus! 

Sommarens tema ”Krusa” är en kärleksförklaring till själva skapandet, blott för hjärtats nöjes skull. Men också till hantverket som kan uttrycka och förföra. Dalmålningen eller kruset på salsväggen, den konstfullt knypplade kragen, mönstret som växer fram ur trästycket eller i väven.

 Det handlar om det dekorativa i vardagsföremålet och byggnadsvården, den adderade utsmyckningen som framhäver eller förbättrar det estetiska värdet hos ett föremål eller yta. Det kan vara anspråkslöst och subtilt, eller gränslöst och uppfordrande, ”Se mig!”. Ibland sett som ”onödigt prål” och bortkastad tid, men är samtidigt något av de spår vi lämnar efter oss som människor. Det är den omtanke vi visar om tinget, det hållbara, unika och ovärderliga, och om varandra…

Screenshot

Vernissage: Folk & Blomster – Utställningar samt temabutik

På fredag är det vernissage för utställningar med Jobs Handtryck och konstnärerna Agneta Flock och Lina Wallin som jobbar i papper. Huset fylls med folklig festdekoration av flera olika medverkande och Leksandsdräkten rustas för bröllop i ett samarbete mellan Johanna Gullback och Sofia Vusir Jansson. Vi inviger också sommarens temabutik med utvald slöjd och hantverk. Välkommen till Hemslöjdens hus! 

Pernilla Wåhlin Norén inviger kl 16.00 och Stefan Ekedahl spelar flöjt. 

Butik och utställningar öppna under fredagen från kl 11-18. 

Workshop – Pappersblommor och levande blad i festens dekorationWorkshop

Workshop med 🌸Sofia ”Mokkasin” Vusir Jansson & 🌿Pernilla Wåhlin Norén om pappersblommor och skogens slöjd. Med inspiration från Walléns tavla och vår egen nytolkning av äldre folkliga traditioner skapar vi en föränderlig dekoration inför årets alla fester. Välkommen att skapa din egen festspira!

Lördagen den 15 juli
Kl 9.30 – 15.00 
Pris 2.500 kr per person
Allt material ingår, fika samt en härlig vegetarisk lunchbuffé.

Värd för workshopen är Hemslöjdens Hus i Leksand och vi inleder dagen med en kort introduktion till sommarens tema Folk & Blomster med utställningar och temabutik. Här hänger i sommar den stora målningen ”flicka som gör
pappersblommor” av konstnären Gustav Theodor Wallén. Workshopen börjar kl 10 i en vacker lokal strax intill. Hemslöjdens Hus ligger i Leksands kulturstråk med bl.a hembygdsgårdarna, kyrkan och Hildasholm inom gångavstånd.

Om Sofia:
Sofia Vusir Jansson är kreatör, formgivare och författare. De senaste åren har hon skapat pappersblommor i all dess former, bla i återkommande kollektioner för Svensk Tenn. Senast var hon aktuell med papperskonst i utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid på Sven-Harrys konstmuseum, en jubileumsutställning för att belysa hantverkets historiska betydelse och hantverkstraditioner.

Sofia delar med sig av kreativitet och skapande via instagram på @sofiaatmokkasin

Om Pernilla:
Pernilla Wåhlin NorénPernilla är arkitekt med slöjden och hantverket som ingång i yrket. Hon jobbar som stadsarkitekt och använder slöjd som arkitekturpedagogisk metod. Just nu är hon aktuell med boken Skogen & Slöjden för Natur & Kultur Fakta. En slöjdhandbok som belyser värdet av den tysta kunskapen som inte kan räknas fram utan som vi ger varandra genom praktiskt hantverk. Hon är ordförande i Borlänge hemslöjdsförening och ledamot i Dalarnas hemslöjdsförbund.

Pernilla delar med sig av kreativitet och skapande via instagram @pernillawnoren

För bokning av evenemang:
Via telefon: 070 757 17 45 
Via mail: pia.anagrius@icloud.com 
Betalning sker efter bekräftelse om plats till bg: 796-2517 
(Vid avbokning återbetalas ej anmälningsavgift på 1000:-)